Programma

De inhoud van het programma wordt samengesteld door standhouders die zich extra willen presenteren. Het is tenslotte één van onze doelstellingen om mensen die werkzaam zijn op het gebied van ‘bewust en met respect omgaan met paarden’ een podium / platform te bieden voor hun producten en/of diensten. 

Deze presentaties in de vorm van een lezing, workshop, clinic, demo of show zal op 4 locaties plaatsvinden. Om het zo boeiend mogelijk te maken voor bezoekers proberen dubbelingen in thema’s te vermijden. Het kan wel zijn dat presentaties elkaar aanvullen.

We adviseren om vooraf je eigen DAGPROGRAMMA  samen te stellen.

STEL JE EIGEN DAGPROGRAMMA SAMEN!

Grote Piste (45 min)
10.15   
Bitloos Springen met Shadow – Yenka Pronk (Domein Panhof)
11.00   
Pony Power voor Kids – Eveline Mustert (Groots en Puur)
11.45   
Game Design voor paarden – Inge Teblick (It Clicks with my Horse)
12.30   
Bewustwording van je eigen lichaamstaal in samenwerking met je paard – Floor vd Dungen (Floor4Quality)
13.15   
Menwagen – Kalinka Banken (Zorgranch Stappen vzw)
14.00   
Western Riding – Carlos Barrera (Carlos Barrera)
14.45   
De zaligheid van een mustang – Vicky Corstiaensen (Akisni Ranch)
15.30   
Schriktraining met Phannesco – Yenka Pronk (Domein Panhof)
16.15   
Herkennen karakter en gedrag – Sandra Habets (Amor Fati Equine)
17.00   
Teamcoaching met paarden – Henk van ‘t Net (HorSense)      INTERACTIEF

10.15   Yenka Pronk (Domein Panhof)
Als je zit goed is bij het paardrijden, dan kun je ook zonder bit rijden. Zelfs bij het springen.

11.00   Eveline Mustert (Groots en Puur)
Een praatje waarbij uitgelegd wordt wat het concept Pony Power voor Kids inhoudt en daarbij een demonstratie met pony’s en kinderen (uit het publiek).

11.45   Inge Teblick (It Clicks with my Horse)

Natuurlijk weet je ondertussen wat clickertraining is, en misschien ben je er ook al mee begonnen. Maar hoe ga je verder na die eerste beginoefeningen? Hoe zorg je dat je paard steeds meer doet voor dat ene worteltje? En hoe vergeet je daarbij niet om de fun van het paard eerst te zetten? Dat kunnen we leren uit een onverwachte hoek: game design.
Inge Teblick vertelt je er alles over, Rani Demeestere en Catho Daemen laten het zien.

12.30   Floor van den Dungen (Floor4Quality)

Werken met de natuurlijke aanleg van het paard is voor Floor al vele jaren de sleutel om samen met paard en ruiter de balans te vinden of te herstellen. Daarbij gaat het erom de capaciteiten van het paard positief in te zetten voor deze samenwerking.
Bovendien kan zij energetisch contact maken met paarden. Daardoor kan zij bij élk paard met fysieke klachten of gedragsproblemen aangeven, waar zich de sleutel tot de oplossing bevindt. Dit is voor haar de grondslag waarop al haar handelen in haar omgang met paarden gebaseerd is.

13.15   Kalinka Banken (Zorgranch STAPPEN vzw)
Bij Zorgranch STAPPEN werken ze o.a, ook met een rolstoelmenwagen. In deze demo wordt getoond hoe ze met hun clienten samen mennen.

14.00   Carlos Barrera (Carlos Barrera)
In deze demo toont Carlos de basis van Western Riding, gecombineerd met ranch working (roping), trickroping en horsemanship

14.45   Vicky Corstiaensen (Akisni Ranch)

Er wordt dan verteld over de mustangs, ze worden gedemonstreerd. Wat is het verschil tussen een mustang en een gedomesticeerd paard?
Voorstelling van Moonshine, Oreo, Trigger.

15.30   Yenka Pronk (Domein Panhof)
Het vertrouwen winnen van een jong of nog onbeleerd paard begint met grondwerk, longeren. In een volgende fase kun je het vertrouwen van je paard verder trainen door schriktraining. Yenka toont zo enkele oefeningen die je zelf ook kunt doen.

16.15   Sandra Habets (Amor Fati Equine)
Sandra toont het ombuigen van verkeerd aangeleerd gedrag op een zachte, respectvolle manier.
Hoe kom je in verbinding met je paard en jezelf? Hoe ga je om met angst van paard /ruiter?

17.00   Henk van ‘t Net (HorSense)
     
Kom meedoen met enkele teamcoachingsoefeningen!

Kleine Piste (45 min)
10.30   
Clinic “Begrijp je paard beter”-Dorien Lambrechts (Dorien Lambrechts)
11.15   
Roping – Carlos Barrera        INTERACTIEF
12.00   
Zadelmak maken: hoe begin je er aan? – Vicky Corstiaensen & Mathijs (Akisni Ranch)
12.45    PAUZE
13.30   
Jin Shin Jyutsu – Annemieke Driessens (Time Out voor Mens & Dier)
14.45   
Kracht van gedachten – Eric Van Poucke (Roots-to-Bridges)
15.30   
Reading en Healing-behandeling – Floor van den Dungen (Floor4Quality)
16.15   
Gedragstraining Paarden – Rob Landweer (Oprecht Equine Assisted Coaching)

10.30   Dorien Lambrechts (Dorien Lambrechts)
Dorien’s missie is mensen en paarden helpen om elkaar beter te begrijpen. Een belangrijke tool is natural horsemanship, de universele lichaamstaal van paarden. Mensen (eigenaars, ruiters, …) leert zij die paardentaal aan. Tijdens deze clinic gaat zij in op het natuurlijke gedrag en de psychologie van paarden. Dit geeft nieuwe inzichten in bepaalde “miscommunicaties” die mensen en paarden wel eens hebben. Door je paard beter te leren begrijpen, gaat de band met je paard verbeteren. Je bouwt samen aan veiligheid, wederzijds respect en vertrouwen.

11.15   Carlos Barrera (Carlos Barrera)
Carlos demonstreert Roping en daarna is het mogelijk om het zelf eens te proberen!

12.00   Vicky Corstiaensen & Mathijs (Akisni Ranch)
Zadelmak maken: De do’s en don’t van het zadelmak maken uitgelegd. Tijdens de demo overlopen we de stappen hoe we werken naar het werken onder het zadel op een manier dat het paard het minste stress ervaart.
Focus ligt op grondwerk, noodstop, ontspanning,voorwaarts, sturen, knopjes.

13.30  Annemieke Driessens (Time Out voor Mens & Dier)
Annemieke laat een aantal veiligheidsenergiesloten laten zien op een paard van Domein Panhof en vertelt erbij
voor welke doeleinden deze zoal ingezet kunnen worden.

14.45   Eric Van Poucke (Roots-to-Bridges)
Het paard geeft een reactie op de gedachten en gevoelens van de coachee en ruiter. De Roots-to-Bridges methodiek bevat tools voor het begeleiden van kinderen en volwassenen naar hun doelen.
Het bewust toepassen van Roots-to-Bridges coaching tools in rijlessen is een meerwaarde voor paard, ruiter en lesgever.

15.30   Floor van den Dungen (Floor4Quality)

Floor van den Dungen legt in deze demonstratie beknopt uit waar het in het lezen, voelen en begrijpen van de taal van een paard echt over gaat.
Het energetisch veld van een paard is vrij groot en bestaat uit vele lagen. Het reikt van buiten om het lichaam tot diep in de kern van een paard. Het zijn energetische lagen van emoties, van gedachten, van energieën van het paard zelf én die een paard van buitenaf opneemt.

16.15   Rob Landweer (Oprecht Equine Assisted Coaching)

Angst, slaan, bokken, bijten en steigeren zijn slechts enkele voorbeelden van gedragsproblemen bij paarden. Ervaart u problemen met uw paard tijdens het (buiten)rijden, longeren, trailerladen, bij de hoefsmid of in de omgang zoals bij het opdoen van een deken, niet stilstaan, je omver lopen of omdoen van een halster. Vraag gerust om hulp.
Ongewenst gedrag komt vaak voort uit miscommunicatie tussen eigenaar en paard. Door de opleiding Equinoloog kan ik eigenaar / ruiter en paard daarin begeleiden. De basis waar ik vanuit werk is Horsemanship. Training op fysiek, mentaal, energetisch en emotioneel niveau waarbij lichaamstaal de brug is in het contact en om de verbinding te herstellen. Met lichaamstaal kun je je paard raken in de kern, simpelweg doordat het paard in je gedrag ook zichzelf herkent.

Lokaal (60 min)
10.15   
Art of Essential Horsemanship & Ruiter Yoga / Body awareness – V. Van Hoorenbeke (Nalini Center)
11.15   
Ontdek “het nieuwe voeren” van Equilin® – Annette van Weezel
12.15    Paard & Homeopathie – Francis Dalebout (Francis Dierenhomeopathie)
13.15   
PAUZE
14.15   
Horse Reflected Coaching – Oliver Schelinski (I For Horse)       
15.15   
Wat de ogen je vertellen over de gezondheid van je paard – Carla Reiling (Wild Flowers)
16.15   
Het Paardengebit – Ines Laurent (dierenarts/paardentandarts)
   
10.15   Veronique Van Hoorenbeke (Nalini Center)
Veronique, oprichtster van Nalini Center zal toelichten hoe in diverse vormen o.a privélessen, clinics en opleidingen in de “Art of Essential Groundwork & Horse Riding”  de Ruiter en Trainer zich kan ontwikkelen en verfijnen op niveau van zelf bewustzijn, lichaamstaal, houding/zit en zich versterken in het vermogen een stabiele ladingloze, zachte maar heldere communicatie en interactie met het paard te realiseren zodat mens en paard werkelijk kunnen samen komen in een unieke en harmonieuze partnership dit zowel in het grondwerk met paarden als in het paardrijden.
Omdat de body & mind van de ruiter/trainer het allergrootste instrument is voor communicatie met het paard zal Veronique ook toelichten wat de “Ruiter Yoga Body Awareness –  Ruiter Fit en Lu Jong Yoga lessen inhouden en hoe deze beide lichaamspraktijken niet alleen wezenlijke gezondheidsvoordelen hebben maar ook hoe de Ruiter & Trainer meer evenwicht,  balans, inner core strength, zachtheid in de activiteit kan vinden en behouden, alsook meer stabiliteit, flexibiliteit, een beter ademhaling en ontspannen focus kan ontwikkelen en verbeteren

11.15   Annette van Weezel
Op een natuurlijke manier je paard in topconditie voeren? Dat kan! Ontdek “het nieuwe voeren”. Gebaseerd op voldoende geschikt ruwvoer aangevuld met de BASIC’S en  BALANCER’s  van Equilin®.

12.15   Francis Dalebout (Francis Dierenhomeopathie)
In deze lezing legt Francis uit wat homeopathie is – en wat ook vooral niet. Aan de hand van haar inmiddels beroemde ‘pannetje’ geeft zij inzichten over waar klachten vandaan komen, waarom ze vaak steeds weer terug komen en waarom omstandigheden verbeteren niet betekent dat je een klacht oplost. Verder laat zij aan de hand van voorbeeldcasussen zien hoe je door simpele acute klachten met homeopathische EHBO-middelen te behandelen je chronische klachten kun voorkomen.

14.15   Oliver Schelinski (I For Horse)

Oliver vertelt over de opleiding coachen met paarden Horse Reflected Coaching

15.15   Carla Reiling (Wild Flowers)

In deze lezing wordt er aan de hand van een diavoorstelling irisfoto’s getoond met verschillende iristekens die ons informatie geven over de gezondheid van je paard. 

16.15   Ines Laurent (dierenarts/paardentandarts)
Lezing over het paardengebit en het belang van de verzorging ervan. De meest voorkomende fabels worden ontkracht met tal van voorbeelden. Na deze lezing zal u beter begrijpen waarom elk paard baat heeft bij een jaarlijkse gebitscontrole en –behandeling en hoe dit best in zijn werk gaat.

Tent (60 min)
10.30   
Jin Shin Jyutsu – Annemieke Driessens (Time Out voor Mens & Dier)
11.30    Mestonderzoek bij paarden – Uschi Asselberghs (MestCheck)
12.30   
PAUZE
13.30    Kracht van gedachten – Eric Van Poucke (Roots-to-Bridges)
14.30   
De intieme hygiëne van het paard – Leen Willems (One-Horse)
15.30   
Film-presentatie vakantie te paard in Africa – Pieter Vandenbroucke (Sensing Africa Horseback )
16.30   
Paarden Academie – Nele Stevens (Domein Panhof / Paarden Academie)

10.30  Annemieke Driessens (Time Out voor Mens & Dier)
Annemieke laat een aantal veiligheidsenergiesloten laten zien op een paard van Domein Panhof en vertelt erbij
voor welke doeleinden deze zoal ingezet kunnen worden.

11.30   Uschi Asselberghs (MestCheck)
Het belang van mestonderzoek: wat is het, hoe gaat het in zijn werk, wanneer en waarom kan je het laten uitvoeren en hoe interpreteer je de resultaten.

12.30   PAUZE

13.30  
Eric Van Poucke (Roots-to-Bridges)
Niet de situatie maakt je ongelukkig
maar je gedachten over de situatie
Griekse wijsgeer Epictetus
Een coaching met of zonder het paard maakt je bewust van jouw gedachten. Deze gedachten samen met de gevoelens en actie zintuiglijk opmerken is de eerste stap naar een positieve verandering en jouw toepasbare oplossing.

14.30 Leen Willems (One-Horse)
Waarom is intieme hygiëne bij het paard belangrijk? Welke problemen kan een paard krijgen?
Leen vertelt hoe zij te werk gaat en hoe dikwijls dit moet gebeuren.

15.30   Pieter Vandenbroucke (Sensing Africa Horseback )
Aan de hand van filmbeelden vertelt Pieter over de mogelijkheden voor korte of lange tochten te paard door Afrika.

16.30    Nele Stevens (Domein Panhof / Paarden Academie)

Informatie over de Paarden Academie die in september 2022 start voor studenten vanaf 18 jaar die in de paardenwereld willen gaan werken. Het wordt een 2-jarige opleiding met een 3de jaar voor degenen die zich in een bepaalde richting willen specialiseren.

Workshop Maak je eigen halstertouw – Monique Diemers (MD Creatief) in stand 31


LET OP! EVENTUELE LAST MINUTE WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN!